Raakaruokinta pähkinänkuoressa

kuvapahkinat.jpg

Raakaruokinnassa koiran ruoka koostuu raaoista lihaisista luista, lihoista, kalasta, sisäelimistä ja  kuitulähteestä esim. pellavansiemenrouhe tai itse tehty koirapuuro.  Koiralle pitäisi antaa eri eläinlajeja ja eri osia eläimistä esim. eri luita vaihtelevasti. Lisäksi tarvitaan pieni määrä hyvälaatuisia öljyjä, kuten esim. lohiöljy, kylmäpuristettu rypsi- ja pellavansiemenöljy omega 3- ja 6 rasvahappojen saannin turvaamiseksi. Maitotuotteita voidaan lisätä ruokavalioon pieniä määriä esim. piimä, raejuusto, luonnonjogurtti, jos koiran vatsa niitä sietää, mutta se ei ole välttämätöntä. Raakoja kananmunia mieluiten kuorineen voi lisätä koiran ruokaan esim. kerran viikossa, biotiinin imeytymisen vuoksi niitä ei suositella käytettäväksi päivittäin. Sisäelimet on hyvä antaa eri päivinä kuin kananmunat ja niitäkin suositellaan annettavaksi n. kerran viikossa.  Lisävitamiinien ja hivenaineiden lähteenä käytetään esim. kuivattua ja jauhettua merilevää  ja vitamiineja joko kuureina tai jatkuvasti annettuna esim. puuron seassa.

 Eri ravintoaineita annetaan suhteessa:80-90 % lihaa, kalaa tai sisäelimiä, n.10-20 % raakoja lihaisia luita(esim. broilerin siivet), jotka sisältävät n. puolet luuaineista ja puolet lihaa.   Tarvittava  päivittäinen kokonaisruokamäärä vaihtelee 1-5 % prosentin välillä  koiran painosta, joten esim. 10 kg painava koira tarvitsee keskimäärin n. 200 g ruokaa päivässä ja 30 kg painava koira n. 600-800 g. Tarvittavan ruuan määrä on hyvin yksilöllinen, siihen vaikuttaa mm. koiran ikä ja sukupuoli, mahdollinen tiineys ja imetys, päivittäinen liikunnan ja aktiivisuuden määrä ja koiran koko. Yleensä isot koirat tarvitsevat suhteessa painoonsa vähemmän ruokaa kuin pienet koirat. Tarkkailemalla koiran painoa  tai rasvakerroksen määrää kylkiluiden päällä (kylkiluiden tulisi olla tunnusteltavissa ja vyötärön erottua, mutta kylkiluiden ei tarvitse erottua katseella)  löydät omalle koirallesi sopivan ruokamäärän.

Ruokinnassa voidaan myös toteuttaa 50/50-mallia, jossa puolet ruuasta koostuu kuivamuonasta. Moni tekee myös itse puuron lihan sekaan, esim. omalle munuaisvikaiselle koiralleni teen niin. Vitamiinilisiä tarvitaan D-vitamiinin ja sinkin osalta, C-vitamiinilisä ei myöskään ole pahitteeksi.